Vakna upp med mindfulness

Många av oss lever våra liv utan att vara närvarande här och nu. Tiden rinner iväg allt snabbare och vi springer fortare och fortare, men blir ändå inte nöjda. Resultatet blir en känsla av otillräcklighet, stress, utmattning, trötthet, oro och nedstämdhet.

Konsten att leva här och nu

Mindfulness innebär att medvetet uppmärksamma det som är just då det pågår. Att fullt ut vara med det som är utan att värdera det. Att leva vaken – här och nu.

Med mindfulness kan vi stanna upp och låta andningen sköta sig själv som den gör från vårt första till vårt sista andetag. Andas in och andas ut. Mindfulness låter oss använda alla våra sinnen för att mjukt uppmärksamma det som händer inom och omkring oss i just denna stund.

Paralleller mellan mindfulness och KBT

Det finns många likheter mellan KBT, kognitiv beteendeterapi, och mindfulness. Grunden till all förändring är enligt både KBT och mindfulness att man, genom självobservation, kan bli uppmärksam på det som händer inom och utom en själv. Då kan man få utrymme att göra ett val: Att stanna kvar (acceptans) eller åstadkomma en förändring.

En annan parallell mellan KBT och mindfulnessbaserad metodik är att man inom kognitiv beteendeterapi har en öppenhet gentemot och nyfiket utforskande av alla förhållningssätt, teorier och metoder som visat sig vara till hjälp. I nuläget sker utvecklingen inom KBT till stor del genom att man utforskar den del av förändring som handlar om att förhålla sig och verkligen se och till fullo uppleva det som är.

Kurser, utbildningar och retreater

Vi erbjuder dig – student, kollega, professionell, patient, klient, medmänniska – att delta i våra utbildningar, kurser och retreater i mindfulness. Våra arrangemang är för dig som vill:

  • Pröva mindfulness för egen del eller
  • Fördjupa dig i mindfulness för ditt arbete

Vi arrangerar även utbildningar för certifiering av mindfulnesslärare med grundarna av MBSR (mindfulnessbaserad stressreduktion) och MBCT (mindfulnessbaserad kognitiv terapi).

Läs mer om våra kurser och utbildningar, våra produkter och om oss som står bakom Centrum för mindfulness. Kontakta oss gärna om du vill veta mer.

Varmt välkommen till Centrum för mindfulness och början på ett mer harmoniskt liv här och nu.

Aktuella kurser

Uppsala
Måndagsförmiddagar, hösten 2015
KBT i Utveckling
2 sept, 16 sept, 30 sept, 14 okt, 25 nov, 9 dec
KBT i Utveckling
kl 8-9, fredagar se datum